KÖPEKLERDE PARVO VİRÜS ENFEKSİYONU (KANLI İSHAL)



 


Köpek parvo virüs enfeksiyonu, (CPV) köpekleri etkileyen bulaşıcı bir viral hastalıktır.
Virüs kendini iki farklı biçimde gösterir. Mide bağırsak sitemini etkileyerek kusma, ishal, kilo kaybı ve iştahsızlık ile gibi klinik bulgulara neden olan bağırsak formu daha yaygındır. Köpeğinizde bu belirtileri görürseniz, vakit kaybetmeden konunun uzmanı Veteriner Hekiminizle iletişime geçin. Daha az gözlenen kardiyak formunda ise virüs, yavru köpeklerin kalp kaslarına saldırır ve çoğu zaman ölüme yol açar. Yavrulardaki vakaların çoğunluğu altı haftalık-altı aylık arası dönemde görülür. Aşı ile parvo viral enfeksiyonlarının görülme olasılığı büyük ölçüde azaltılabilir.


Köpek parvo enfeksiyonunun bağırsak formunun başlıca semptomları:



  • Kanlı ishal
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • Kilo kaybı
  • Halsizlik
  • Yüksek veya düşük ateş


Parvo virüs nasıl bulaşır?

Hastalık esas olarak, parvo virüsle enfekte olmuş bir köpeğe doğrudan temas yoluyla veya fekal-oral yolla (dışkı-ağız yolu) yayılır. Virüs, enfekte bir köpeğin dışkısında yoğun olarak bulunur; sağlıklı bir köpek enfekte olmuş köpeğin dışkısıyla temas ettiğinde hastalığa yakalanır. Virüs, enfekte dışkıyla temas eden ayakkabılar yoluyla da köpeğin bulunduğu ortama getirilebilir. Virüsün bir yıla kadar toprakta yaşayabileceğine dair bulgular vardır. Parvo virus, temizlik ürünlerinin çoğuna ve sert hava şartlarına karşı bile dayanıklıdır. Parvo virüsle kirlenmiş bir alanı temizlemek için önce tüm organik maddeleri (kusmuk, dışkılar vb.) güvenli bir şekilde atın ve ardından alanı çamaşır suyu ile iyice yıkayın.

Yanlış aşılama protokolü ve aşı başarısızlığı da bir parvo enfeksiyonuna neden olabilir. Aşılanmamış yavruları bulunduran köpek barınakları özellikle tehlikeli yerlerdir. Rottweiler, Labrador Retriever, Alman Çoban Köpeği, Doberman Pinscher, Pitbull ve  İngiliz Springer Spaniel gibi bazı köpek ırklarında parvo virüs enfeksiyonu riski daha yüksektir. Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar da enfeksiyon olasılığını artırabilir.

Parvo virüs tedavi edilebilir mi?

Viral bir enfeksiyon olduğundan, bu hastalığın gerçek bir tedavisi bulunmamaktadır. Parvo tedavisi semptomlara yöneliktir ve ikincil bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Damar yolu ile sıvı uygulama ve beslenme, köpeklerin şiddetli ishal ve dehidrasyon sonrası normal vücut sıvısını koruyabilmesi için önemlidir.

Vakalarda hayatta kalma oranı yaklaşık yüzde 70'tir. Ölüm sebebi şiddetli dehidrasyon, ciddi bir ikincil bakteri enfeksiyonu, kandaki bakteriyel toksinler veya ağır bir bağırsak kanaması olabilir. Bağışıklık sistemleri daha az gelişmiş olduğundan yavru köpekler için hayatta kalma oranı daha düşüktür. 

Köpeğiniz iyileşmeye başladığı dönem içinde, birkaç ay süresince virüsü diğer köpeklere bulaştırma riski taşımaya devam edecektir. Köpeğinizi bir süre başka köpeklerden uzak tutmanız gerekecektir. Köpeğinizin kullandığı tüm eşyaları yıkayın. Köpeğinizin tam olarak iyileşmesi uzun zaman alır ve tekrar parvo virüs enfeksiyonuna yakalanma riski vardır.

Köpek parvo viral enfeksiyonuna karşı en iyi önlem, aşı yaptırmaktır. Genç yavru köpekler altı, dokuz ve on iki haftada aşılanmalı ve son aşılarından en az iki hafta sonrasına kadar yabancı köpeklerle sosyalleşmemelidir. Yüksek riskli ırklar için daha uzun bir aşılama süresi uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder