KEDİ LÖSEMİ HASTALIĞI (FELINE LEUKEMIA VIRUS)

 

Feline Leukemia Virus (FeLV) birçok ülkede evcil kedilerde sıkça tespit edilen bir gamma Retrovirus’tur. FeLV ilk kez 1964 yılında elektron mikroskobu ile tespit edilmiştir. FeLV
enfeksiyonu genellikle orofarinks’de (ağız boşluğu ve yutak) başlayıp ardından kemik iliğine geçerek lenfostileri etkilemekte ve yapısını bozmaktadır. Kemik iliği hücrelerinde meydana gelen enfeksiyonu takiben birkaç hafta içerisinde virüs kana geçmektedir. (viremi)



Genellikle viremi dönemi kedinin virusa maruz kalışından birkaç ay sonra şekillenmektedir.
Virus, tükürük bezleri ve bağırsakta enfeksiyona yol açar, ve virus dışkı, salya, nasal sekresyonlar, ve süt ile saçılmakta, tırmalama ve ısırma yolu ile de kediden kediye bulaşmaktadır.

Birden fazla kedinin aynı ortamda yaşaması ve düşük hijyen ortamı bu hastalık için risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Hamile kedilere virus bulaşması sonucu embriyonik ölümler, ölü doğumlar, ya da doğum sonrası hızlıca ölümler gerçekleşir.

Latent infekte (taşıyıcı) kedilerde hamilelik süresince yavruya bulaşma genelde şekillenmez. Nadiren de olsa yavrular doğduktan sonra enfeksiyona yakalanır, bunun sebebi meme bezlerinde virusun çoğalarak süt yoluyla yavruya geçmesidir.

FeLV kedilerde çeşitli klinik semptomlar göstermektedir. Bunlardan en sık görülenleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, anemi ve lenfoma oluşumudur. FeLV enfeksiyonu sonucu oluşacak klinik durumu belirleyen en önemli faktör kedinin yaşıdır.

 FeLV enfeksiyonu saptanan kedilerde prognoz iyi değildir, genellikle 18-36 ay süresi içerisinde kediler enfeskiyona yenik düşer. Bazı persiste(kalıcı) enfekte kediler ise hiç semptom görülmeden sağlıklı yaşayabilmektedir.

Düzenli, güvenilir bir aşılama programı, iyi bakım ve hijyen koşulları, evdeki çoklu kedi ortamının azaltılması kedinizi bu hastalığa karşı korumada yardımcı olacaktır.

Kedinizi FeLV enfeksiyonundan korumak için mutlaka veteriner hekiminizle aşı programı ve yapmanız gerekenlerle ilgili iletişime geçin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder