KEDİ VE KÖPEKLERDE KİLO KAYBININ 7 NEDENİ




Hızlı kilo kaybı, ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Kedi ve köpeklerde kilo kaybının en yaygın nedenleri şunlardır:


1.Parazitler

Kirli su veya bozuk mama tüketimi petinizin parazit kapmasına neden olabilir.  Kilo kaybının yanı sıra, kusma (aralıklı veya kalıcı), yumuşak dışkı, ishal ve / veya iştah kaybı bağırsak parazitlerinin belirtileri arasında sayılabilir.


2.Kanser

Bağırsak kanseri (lenfoma, lenfosarkom) köpeklerde ve kedilerde kilo kaybının nedenlerinden olabilir. Yaşı ilerlemiş köpeklerde daha yaygın görülür ve ciddi bir hastalıktır. Tümör midede, bağırsaklarda veya rektumda görülebilir ve kusma, iştahsızlık, karın ağrısı belirtiler arasındadır. Bağırsak kanserinin yanı sıra karaciğer, safra kesesi ve böbrek kanserleri de kilo kaybına neden olabilir.

3.Böbrek hastalığı

Böbrek hastalığı durumunda kilo kaybı ilk belirtiler arasında olmaz. Teşhis, kilo kaybı başladıktan sonra koyulduysa, hastalığın muhtemelen uzun süredir varolduğunu gösterir.

Aynı durum hipertiroidizm (tiroit bezlerinin aşırı çalışması) için de geçerlidir. Hipertiroidizmde kilo kaybı kedilerde görülen bir semptomken köpeklerde görülmez. Böbrek hastalığı olan petler çok su içer ve çok idrar yapar ancak hipertiroidi olan kediler aşırı miktarda yer ve aşırı susuzluk görülür.

4.İleri düzeyde kalp hastalığı

Böbrek hastalığında olduğu gibi, kalp rahatsızlığı durumunda da kilo kaybı hemen görülmez. Hatta, bazı köpekler iştah kaybına rağmen kilo alabilir.

İştah kaybı, kilo kaybının ciddi bir sorundan kaynaklı olup olmadığının anlaşılması için kolay yoldur. Petinizin kilo kaybettiğini fark ettiyseniz, diyetine kalori ekleyin. Eğer daha fazla yemek yer ve kilo alırsa, muhtemelen iyidir.

Buna ek olarak, petinizin mamasını varsa evdeki diğer petlerinizin mamalarından ayırın. Mama tüketimindeki artışı sağlıklı bir şekilde tespit edebilmek için mama kabında artık kalmamasına, ödül maması tüketimine dikkat edilmeli.

5.Ağız-Diş hastalıkları

Yemeyi zorlaştıran ağız içi ağrısı kilo kaybına yol açabilir. Altta yatan rahatsızlığın tedavisinde kilo kaybı sorununun çözümü da dikkate almalı.

6.Mama Değişimi

Kilo kaybı vakalarının tamamı bir hastalık belirtisi değildir. Mama değişimi kilo kaybının en yaygın nedenlerinde biri.

Örneğin, yeni mama yüzde 20 daha az kalori içeriyorsa, geçmişle aynı miktarda mama tüketiyor olsa da petinizin kilo vermesine neden olabilir. Mama değiştirmeyi düşünüyorsanız, mamaların içerdiği kalori miktarına dikkat edin. 

7.Stres

Kilo kaybının diğer nedenleri kadar yaygın olmasa da stres iştahta değişime sebep olabilir ve gözardı edilmemelidir. Yeni bir pet gibi ev ortamındaki bir değişim, stres kaynaklı kilo kaybının nedeni olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder