KÖPEĞİNİZ İÇİN ZEHİRLİ OLABİLECEK 5 GIDA



Köpeklerimizi ailemizin bir üyesi olarak görüyor olsak da, onlara kendi yediklerimizden vermek, diyetlerini bozmanın ötesinde daha ciddi zarar verebilir. Sizin ve çocuğunuzun evcil hayvanınızı beslemesi veya vermemesi gereken şeylerin bir listesini veterinerinizle konuşmanız, sevimli dostunuzun sağlıklı beslenmesi yönünden oldukça önemlidir. Köpeğiniz için toksik olabilecek beş gıdaya, bu gıdaların onların bedenlerini nasıl etkilediğine ve acil durumlarda ne yapmanız gerektiğine bir göz atın.



1. Çikolata

Kedilerden farklı olarak çoğu köpek yiyecekler konusunda pek de seçici davranmamaktadır. Köpeğinizin tükettiği çikolata miktarı çikolataya bağlı gelişen toksisiteyi de belirlemektedir. Çikolata zehirlenmesi nedeniyle köpeklerde kusma, ishal ve nöbet belirtileri gözlenmektedir. Kakao içeriği fazla olan siyah çikolatalar ve el yapımı çikolatalar, sütlü çikolatalara oranla daha toksiktir.

2. Ksilitol

Sakız, şekerleme ve hazır gıdalarda bulunan yapay bir tatlandırıcı olan ksilitol, insan kullanımı için onaylanmış bir üründür. Fakat köpeklerde karaciğer hasarına ve kan şekerinin hayati olacak bir seviyeye düşüşüne sebep olabilmektedir. 10 kiloluk bir köpek, potansiyel olarak toksik bir doz elde etmek için sadece bir parça ksilitol ile tatlandırılmış sakız yemesi yeterlidir. Sakızın yutulmasından 10 15 dakika içinde düşük kan şekeri, kusma ve koordinasyon kaybı gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.

3. Üzüm

Yaş ve kuru üzümün her ikisi de köpekler için toksik olabilmektedir. Yenilmesi durumunda,  kusma, artmış idrara çıkma, böbrek yetmezliği ve artan susuzluk gibi bulgular ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yaş ve kuru üzümleri köpeğinizin ulaşamayacağı yerlerde saklamanız dostunuzun sağlığı için çok önemlidir.

4. Soğan / Sarımsak

Köpeğinizin soğan veya sarımsaktan fazla miktarda yemesi durumunda, köpeğinizde kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) yıkımlanmasına bağlı olarak anemi (kansızlık) gelişebilmektedir. Yenilen soğan veya sarımsağın miktarı zehirlenme seviyesini belirlemekle birlikte, letarji ve iştah azalması toksik reaksiyon belirtileridir. Bu durumda mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminizle iletişime geçiniz.

5. Alkol

Bira, şarap gibi alkollü içecekler gibi tatlılarda da alkol bulunmaktadır. Ayrıca ekmek, pizza vb gibi hamur işlerinin yapımında kullanılan mayaların yenilmesi durumunda az miktarda da olsa köpeğinizin midesinde de oluşabilmektedir. Az miktarda bile olsa alkol, köpeklerde nöbet gibi hayatı tehdit eden ciddi zehirlenme belirtileri ortaya çıkaran toksisiteye neden olabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder