KÖPEKLERDE LYME HASTALIĞI





Lyme hastalığı kenelerle bulaşan en önemli hastalıklardan biridir. Hastalık bulaşan
köpeklerin sadece %5 ila %10 nunda semptomlar ortaya çıkmaktadır. Hastalığın etkeni Borrelia burgdorferi isimli bir spirokettir. Hastalığın en önemli klinik bulgusu, eklem yangısına (artrit) bağlı gelişen tekrarlayan topallıktır. 
Ayrıca iştahsızlık ve durgunlukta gözlenebilir. İleri olgularda böbrek hasarı ve nadir de olsa kalp ve merkezi sinir sistemi bulguları da gözlenmektedir.  Böbreklerle ilgili şikayetler genellikle  Labrador retriever, golden retriever, Shetland çoban köpeği ve Bernese dağ köpeklerinde daha sık görülmektedir. Genç köpekler yaşlılara göre Lyme hastalığına daha duyarlıdırlar.




Belirtiler

En sık görülen semptom tekrarlayan topallıktır. Bazen topallık yalnızca üç dört gün sürer fakat haftalar sonra tekrar başlar. Bir veya birden fazla eklemde şişlik, ağrı ve sıcaklık artışı görülebilir.
Bazı köpeklerde glomerulonefrit de gelişebilir.  Bu durumda kusma, iştahsızlık, kilo kaybı, artan idrara çıkma, artan susuzluk ve ödem gibi semptomlar gözlenebilir.
Köpeklerde Lyme hastalığına bağlı gelişen diğer semptomlar şunlardır:
Kambur ve tutuk yürüyüş
Hassasiyet
Solunum güçlüğü
Ateş, iştahsızlık, durgunluk
Enfekte kene ısırıklarının yakınındaki yüzeysel lenf yumrularında şişlik
Nadir de olsa kalple ve sinir sistemi ile ilgili anormallikler

Nedenleri

Hastalığın etkeni Borrelia burgdorferi dir. Etkeni taşıyan kenelerin (Ixodes spp) 2-3 gün boyunca köpeğin üzerinde bulunması ve tekrarlayan ısırmaları sonucu Lyme hastalığı bulaşır.

Tanı

Semptomları gösteren hayvanınızı veteriner hekime götürdüğünüzde köpeğinizin sağlık geçmişi ile ilgili verdiğiniz bilgiler hastalığın teşhisi için çok önemlidir. Veteriner hekiminiz tanı koymak için;  tam kan sayımı, idrar tahlili, dışkı tahlili, röntgen filmleri ve Lyme hastalığının teşhisine özgü testler (örn., Seroloji) uygulayabilir.

Tedavi

Tanı Lyme hastalığıysa, durumunuz kararsız olmadıkça köpeğiniz ayakta tedavi görür (örn. Ağır böbrek hastalığı). Doksisilin, Lyme hastalığı için kullanılan en yaygın antibiyotiktir ancak farklı antibiyotik seçenekleri de mevcuttur ve etkilidir. Önerilen tedavi süresi genellikle dört haftadır, ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilmektedir. Veteriner hekiminiz, gerekli gördüğü durumlarda anti-inflamatuar (ağrı kesici) reçete edebilir.
Ne yazık ki, antibiyotik tedavisi Lyme hastalığını tamamen ortadan kaldırmaz. Semptomları giderebilir ama daha sonra semptomlar geri dönebilir ve gelecekte böbrek hastalığının gelişim ihtimali her zaman endişe vericidir. Bu nedenle Lyme hastalığına yakalanmış dostunuzun düzenli sağlık kontrollerini yaptırmalısınız.

Hastalıktan korunma

Mümkünse, köpeğinizin Lyme hastalığının yaygın olarak görüldüğü yerlerde ve kene bulunabilecek ortamlarda dolaşmasına izin vermeyin. Köpeğinizin derisini her gün kontrol edin ve varsa keneleri çıkarın. Veteriner hekiminizin önerdiği, keneleri öldüren ve uzak tutan çeşitli sprey, tasma ve damlaları kullanın. Bu tür ürünler bir veteriner hekimin gözetiminde ve talimatlarına göre kullanılmalıdır. Lyme aşıları mevcuttur, ancak bunların kullanımı biraz tartışmalıdır. Lyme aşılarının köpeğiniz için doğru olup olmadığını veteriner hekiminize danışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder