KEDİNİZİN MOBİLYALARI TIRMALAMASINI NASIL ÖNLERSİNİZ


Zaman zaman kedinizin sizi rahatsız etmek ve sizi üzmek için mobilyalarınızı tırmaladığını düşünüyor olabilirsiniz. Aslında kedinizin öyle bir niyeti yok! O sadece tırnağının dış kılıfını temizlemek, tırnak çevresindeki ölü derileri uzaklaştırmak ve tırnağını keskinleştirmek için mobilyalarınızı tırmalıyor. Bunu kedi manikürü olarak düşünebilirsiniz.

Bu nedenle kedinizin tırmalamasına  engel olamazken, mobilyalarınızı korumak ve kedinizin davranışını yönlendirmek için yapabileceğiniz çok şey var. İşte kedinizin mobilyalarınızı tırmalamasını önlemek için yapabilecekleriniz.



Tırmalama tahtası alın

Kediniz evdeki mobilyaları tırmaladığında ona bağırmak ve öfkelenmek seçilebilecek en kolay yoldur fakat bu sadece kedinizi üzer, kafasını karıştırır ve provoke eder. Bu anlarda yapılacak en iyi şey onu alıp tırmalama tahtasının yanına koyup onu şartlandırmaktır.


Tırmalama tahtası seçerken kedinizin tırmalamayı en çok sevdiği materyalden olmasına özen gösterin. Tırmalama tahtası kedinizin doğal içgüdülerini tatmin ederken, mobilyalarınızı da korumuş olur.

Çoğu kedi, parçalayabilecekleri kaba malzemeden yapılmış tırmalama tahtalarını tercih eder. Sabır ağacı lifinden yapılanlar idealdir çünkü bunlar tırmalamaya ve tekrar tekrar kullanmaya uygundur. Kedinizin ne tercih ettiğini öğrenmek için kenevir, sedir ve kartondan yapılmış çeşitli tırmala tahtalarını deneyin.

Kedinizini mobilyalarınız yerine tırmalama tahtasını tırmalamasına alıştıramak için birkaç ipucu:

Kediniz tırmalama tahtasını her kullandığında onu ödüllendirin
Kendi tırnaklarınızı kullanarak kedinize tırmalama tahtasını nasıl tırmalayacağını gösterin.
Kedinizle oynarken,  tırmalama tahtasına tutunmasını sağlayarak onu tırmalayabileceğini keşfettirin.

Bantlar, spreyler ve diğer yöntemler

Ne yazık ki  kedilerin hepsi tırmalama tahtalarına adapte olamıyor. Alternatif olarak, tırmalamayı sevdiği yerlere  çift taraflı bant yapıştırabilirsiniz.  Kedilerin patileri son derece hassastır. Bu nedenle yapışkan yüzeyler kediler için  son derece can sıkıcıdır ve  rahatsız oldukları yeri tırmalamaktan vazgeçebilirler. 

Bitkisel spreyler, kedinizin evinizin istenmeyen bölgelerini tırmalamasını önleyebilir. Onu yutarsa veya yalarsa kedilere zarar verebilecek herhangi bir şey kullanmayın ve yakında kabul edilebilir nesnelerin hoş olmayan kokularını istemeyeceğiniz için güçlü kokulara sahip spreyleri kullanmayın.

Kedinizin tırmaklarını düzenli olarak kesmek, tırmalamayla vereceği hasarı azaltmanın başka bir yoludur. Haftada bir kez tırnağın sivri ucunu kesebilirsiniz. Tırnak kesilirken kan damarlarının bulunduğu pembe kısma dikkat etmek gerekir. Eğer kedinizin tırnağını fazla keserseniz,

kedinizin canı acır ve kanama meydana gelebilir. Tırnak kesimi yapılırken, köpekler veya insanlar için üretilmiş tırnak makaslarını değil özellikle kediler için yapılmış tırnak makaslarını kullanın. Eğer kedinizin tırnaklarını güvenli bir şekilde nasıl keseceğinizden emin değilseniz Veteriner Hekiminize danışınız.
Ayrıca kedinizin tırnaklarına yapışkanla tutturulan plastik tırnak kaplarından yerleştirebilirsiniz veya veteriner kliniğinde yaptırabilirsiniz. Plastik tırnak kapları, kedinizin tırnağının keskinliğini ortadan kaldırarak tırmalamayla eşyaları çizmesine engel olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder