KÖPEKLERDE İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ

























Köpeklerde işitme kaybı çeşitli sebeplere bağlı olarak gerçekleşebilir. Çağırıldığında tepki vermeme, kapı zili gibi yüksek seslere tepkisizlik, ani şaşkınlık veya tepki göstermede yavaşlık, ekstra çoşkulu olma veya aşırı havlama işitme kaybının sık görülen belirtileri arasındadır. Bununla birlikte, tek kulakta meydana gelen işitme kayıpları genellikle fark edilmez.


İşitme kaybının nedenini anlamak, işitme engelli bir köpeğin bakımında yararlı olacaktır. İşitme kayıpları bazı durumlarda ne yazık ki tedavi edilemez.


Konjenital (doğuştan) işitme kaybı

İç kulaktaki kokleada (İşitme organı-salyangoz) ses dalgaları sinir uyarılarına dönüştürülüp beyne iletilir ve böylece sesler algılanır. Konjenital işitme kaybı, kokleadaki doğuştan işlev kaybıyla ilişkilidir.

Konjenital işitme kaybı kalıcı ve genellikle kalıtsaldır. Genellik köpekler 4-6 haftalık olana kadar fark edilmez.




Presbiakuzi (Senil-yaşlanmaya bağlı) işitme kaybı

Presbiakuzi, köpeklerde sonradan edinilen işitme kaybının en yaygın biçimidir. Konjenital işitme kaybı gibi, kokleadaki reseptörlerin sesi beyne iletme işleviyle bağlantılıdır ancak yaşlı köpeklere özgüdür. Konjenital işitme kaybı gibi, presbiakuzi de işitme yetisi geri döndürülezmedir.


Kulak enfeksiyonları

Kulak enfeksiyonlarına bağlı olarak kulak zarında delinme meydana gelebilmektedir.

Konjenital veya presbiakuzi işitme kaybından farklı olarak, böyle bir kulak enfeksiyonundan kaynaklanan işitme kaybı tedavi edilebilmektedir.

Alerjiye bağlı gelişen kulak enfeksiyonları sık sık tekrar edebilir.


Ototoksisite

İşitme kaybı, ototoksik ilaçların kullanılmasına bağlı olarak kokleada hasar oluşması sonucu gelişebilmektedir. Bazı ilaçların kokleada hasar oluşturması ototoksisite olarak tanımlanır.

Kulakta enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan ilaçlar ototoksik olabilir. Kulak zarında bir delik var ise kullanılan ototoksik ilaç bu delikten iç kulağa ulaşır ve işitme kaybına neden olur.

Söz konusu ilacın kullanımının sona ermesiyle işitme kaybı ortadan kalkabilmekle birlikte, kokleada kalıcı hasra oluştuysa işitme kaybına kalıcı olabilmektedir.
Veteriner hekiminizce kapsamlı bir kulak muayenesi yapılmadan, köpeğinizin kulak şikayetleri için herhangi bir ilaç/damla kullanmayınız.

Kafa travması

Yüksekten düşme, trafik kazaları gibi köpeğinizin maruz kalacağı bir kafa travması sonrası köpeğinizde kalıcı veya geçici işitme kaybı meydana gelebilir. Hasarın derecesi tedaviye yanıtı değiştirebilmektedir.

Yabancı cisim

Kulağa giren yabancı cisimlerin, kulak kanalını kapamasına bağlı olarak gelişen işitme kaybı oldukça nadir şekillenemektedir. Yabancı cismin uzaklaştırılmasıyla (yabancı cisim kulak zarında hasar oluşturmamışsa) işitme duyusu tekrar normale dönmektedir.

Bazı yabancı cisimler kulak zarının delinmesine ve enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle yabancı cismi kendiniz çıkarabilseniz bile köpeğinizi veteriner hekiminize kontrol ettirmenizde fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder